Pages

Friday, March 27, 2009

Oscaruri 2009 - II

...sau câteva cuvinte despre ce am mai văzut, without spoilers (prima parte aici)

Frost/Nixon - O transpunere pe ecran a celebrului interviu luat lui Nixon de către David Frost. Frank Langella, deşi nu îmi pare că ar semăna cu Nixon, face un rol excepţional. Îmi amintesc când cineva comenta despre Walk the Line spunând: Îl vezi pe Joaquin şi nu seamănă cu Johnny Cash, nu cântă ca şi Johnny Cash şi totuşi crezi că e Johnny Cash. Aşadar ce avem aici? Primul interviu al lui Nixon de după demisie (singura demisie a unui preşedinte al SUA din istorie), o înfruntare ca în ring, şi poate chiar mai interesantă.

Milk - Un alt film despre un personaj politic, un film care ar fi putut fi chiar mai reuşit dacă scenele de apropiere între doi bărbaţi nu ar fi fost atât de abundente, în cantinate şi detalii. Este povestea lui Harvey Milk, primul politician american "openly gay" ales într-o funcţie oficială. Sean Penn, ca aproape de fiecare dată, este excelent. Finalul are tensiunea potrivită, filmul are ritmul potrivit, captează perfect perseverenţa în lupta pentru drepturile homosexualilor şi obstacolele întâlnite. Nici nu visau oamenii ăia că se va face un aşa film în 30 de ani.

The Reader - Nu ştiu ce cuvinte să folosesc pentru un asemenea film. Este după un roman de Bernhard Schlink intitulat în original der Vorleser. E un film foarte bun din care nu vreau să povestesc nici măcar o situaţie, nu vreau să stric plăcerea vizionării nimănui. Poate cel mai bun film al anului.

The Visitor - Un profesor, oarecum indiferent faţă de oameni, profesie şi tot, trebuie să meargă să prezinte un eseu la o conferinţă în calitate de co-autor, autoarea eseului fiind indisponibilă din varii motive. Situaţia interesantă ar fi că în apartamentul lui găseşte un cuplu, un sirian şi o senegaleză, care ajung să îi schimbe viaţa, o viaţă monotonă şi plictisitoare de la moarte soţiei. Un film bun, cu un titlu chiar mai bun decât pare.

The Wrestler - Încă unul din filmele bune ale anului şi nu spun asta doar pentru că Marisa Tomei apare nud de mai multe ori în film. Este povestea unui wrestler ajuns la final de carieră cu o viaţă de familie ratată şi fără economii. Ce altceva mai poate face decât să lupte? E greu să renunţi la adulaţiile mulţimii. Un film diferit faţă de precedentele realizări ale lui Darren Arronofsky dar tind să spun că e încă un masterpiece. Mi-au plăcut Mickey şi Marisa.

Doubt - Un preot, călugăriţe şi o şcoală catolică rezultă la o multitudine de teme ce pot fi abordate. Faptul că preotul este protectorul singurului copil de culoare din şcoală precum şi unele evenimente stârnesc suspiciunea călugăriţei şef. Un duel între Meryl Streep şi Philip Seymour Hoffman. Un film tensionat şi bine realizat. Discuţii foarte intense pe toată durata filmului. Am remarcat mama copilului, ca rol, şi titlul.

Frozen River - La începutul filmului, într-un orăşel la graniţa cu Canada, un soţ fuge cu economiile familiei. Soţia rămasă singură şi fără bani se găseşte în imposibilitatea de a plăti împrumutul la care visa de atâta timp pentru a cumpăra o nouă casă pentru ea si cei doi copii ai ei. Mai mult de atât, cu greu reuşeşte să cumpere ceva de mâncare. Întâlnirea cu o nativ americancă schimbă lucrurile. Filmul evoluează bine iar finalul este reuşit.

Revolutionary Road - Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio, din nou împreună după Titanic. După American Beauty, Sam Mendes ne propune din nou viaţa unei familii americane, dar de data asta în anii '50. Umorul prezent în American Beauty lipseşte aici, dar nu lipseşte monotonia, plictiseala, nevoia da a-ţi trăi viaţa, simţul acelei "hopeless emptiness". Actorii sunt foarte buni, laşitatea lui din comoditate şi nevoia ei de altceva... O adevarată dramă a unei familii în care toată lumea se simte blocată. Mă tem să nu fi spus prea mult.

Happy Go Lucky - Un film care m-a cam lăsat pe din afară. Nu m-a prins deloc şi nu pot să îmi asum vina. O femeie de o veselie şi un entuziasm vecin cu inconştienţa face şcoala de şoferi, are o discuţie ciudată cu un vagabond, o soră cu probleme de familie şi nişte prietene. În afară de instructorul care numea oglinda din maşină Enraha nu îmi amintesc mare lucru. Enraha Enraha, cum de fiecare dată îi spunea: enraha enraha, parcă asta era totuşi un pic amuzant.

Wanted
- Un adevărat action movie. Super asasini, urmăriri de maşini, gloanţe filmate din apropiere, zoom-uri repetate, faze cu încetinitorul, Morgan Freeman ca şi şef, Angelina Jolie ca şi parteneră. Un film în care cei care au talent pot curba gloanţele oricărui fel de pistol. Un action movie cap coadă. Mai spre coadă realizezi cât de buni sunt. Nu se pot împuşca unul pe celălalt pentru că fiecare poate trage în glonţul celuilalt, indiferent cât de curbilinie ar fi traiectoria acestuia.

5 comments:

branco said...

legat de the reader, e chiar cel mai bun film al anului si nu vad ce importanta are cum se numea cartea.
hai spune.

thian1899 said...

nu are nici o importanta. daca vei reciti ce am scris vei intelege.

nu puteam sa nu scriu chiar nimic. cand am fost in koln erau niste afise kate winslet si titlu der vorleser. din pacate ralph era omis de pe afis.

branco said...

am recitit ce ai scris si nu am priceput nimic.
der vorleser inseamna the reader?

thian1899 said...

Der Vorleser inseamna cititorul:). E o carte scrisa de un neamt.

Nu vroiam sa dau detalii despre film, despre ce se intampla in film, de asta am mentionat ca la baza filmului sta acea carte.

branco said...

acum am inteles.